
Nytt kurs starter opp i Nord-Troms:
Norskopplæring med praksis for minoritetsspråklige
Mange innvandrere får i dag ikke arbeid på grunn av manglende norskkunnskaper. Nordtro sitt nye kurs skal bidra til at innvandrere som ikke har rett på norskopplæring, eller har brukt opp denne retten, skal få mulighet til å oppnå norskferdigheter på et nivå som etterspørres i den enkeltes aktuelle yrkesgruppe.
Kurset skal gi deltakerne norskopplæring i forhold til ulike yrker. I en vekslingsmodell gjennom 30 uker skal norskopplæringen foregå både i klasserom og i arbeidspraksis. Det er et mål at flest mulig av deltakerne kommer i jobb etter kurset.
Nordtro er totalleverandør av tiltak i Nord-Troms, og har i en årrekke tilbudt tjenester for NAV sine ulike målgrupper. Målgruppen for denne leveransen består av mennesker med svakt norsk språk som i tillegg kan ha utfordringer med økonomi, ulike tabuer og traumer. Veilederne ved Nordtro har tilegnet seg kunnskap, kompetanse og metodemangfold som favner et vidt spekter av utfordringer og Nordtro har innsikt i mange av disse utfordringene.
Nordtro vil i denne leveransen kunne avdekke ulike utfordringer, men hovedfokus for kurset vil være opplæring i yrkesnorsk. Alle ansatte i Nordtro er tilgjengelig for deltakerne ved kurset, og deltakerne kan dra veksel på erfaringen og kompetansen til alle veiledere og arbeidsledere i Nordtro. Nordtro har med denne målgruppen valgt å vektlegge språkopplæring i praksisnære situasjoner. Denne strategien ønsker vi også å benytte i denne leveransen. Yrkesinteresse vil vektlegges for å skape motivasjon. Yrkesrettet språkutvikling blir viktig i leveransen slik at målgruppen kan fortsette i arbeid etter kurset.
Regjeringen ønsker at fem prosent av alle faste nyansettelser i staten skal være personer med «hull i CVen» eller nedsatt funksjonsevne. Dette kaller de for inkluderingsdugnaden. Inkluderingsdugnaden gjelder både privat og offentlig sektor, men regjeringen ønsker at statlige virksomheter skal gå foran i å inkludere arbeidstakere som ofte faller utenfor arbeidslivet.
3. september starter kurset på Storslett med deltakere fra Nordreisa og Kåfjord, men er åpent også for deltakere fra de øvrige kommunene i Nord-Troms. Tidligere har Nordtro Jobbsenter oppnådd svært gode resultater knyttet til lignende kurs. Dette har gitt jobb til mange, og mange arbeidsgivere har fått gode og motiverte medarbeidere.
Regjeringen ser behov for økt arbeidsinkludering

Regjeringen lanserer tre inkluderingspakker for å støtte opp om arbeidsgivere som deltar i inkluderingsdugnaden.
– Etter tøffe år med rekordlave oljepriser og økende ledighet i deler av landet, opplever Norge nå en positiv utvikling på arbeidsmarkedet og økt etterspørsel etter arbeidskraft. Denne muligheten vil regjeringen bruke til å få flere av de som står utenfor arbeidslivet over i ordinære jobber. Vel 1 av 5 nordmenn mellom 20 og 66 år, er ikke i arbeid, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.
I tillegg har regjeringen forpliktet seg til at fem prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.
Verdifull arbeidskraft
– Vi gjør ikke dette for å være snille. Vi gjør dette fordi det er sløsing med ressurser og talenter at mange mennesker som ønsker å arbeide i stedet lever av trygd. I tillegg går samfunnet glipp av verdifull arbeidskraft, og inntekter til fellesskapet. Det handler i bunn og grunn om menneskers mulighet til å skape sin egen fremtid, sier Solberg.
Les mer på www.inkluderingsdugnaden.no