NAV Troms innbydde til konkurranse med forhandlinger i forbindelse med anskaffelse av det arbeidsrettede tiltaket avklaring. Avklaringstiltaket skal bidra til individuell systematisk kartlegging og vurdering av deltakers arbeidsevne og eventuelle ytterligere behov for bistand for å komme inn på arbeidsmarkedet eller beholde arbeidet. Avklaringen skal bidra til at deltaker får økt innsikt i sine muligheter på arbeidsmarkedet og innsikt i egne ressurser og ferdigheter i jobbsammenheng.
NAV Troms utlyste også anbud om kjøp av det arbeidsrettede tiltaket oppfølging for personer som har behov for en mer omfattende oppfølgingsbistand enn den Arbeids- og velferdsetaten kan tilby.Oppfølging omfatter bistand til den enkelte deltaker med sikte på å komme i eller beholde arbeid. Oppfølging kan inneholde kartlegging, veiledning og råd til både tiltaksdeltaker, arbeidsgiver og andre tiltaksarrangører, oppfølging på arbeidsplassen, opplæring i arbeidsrelaterte og sosiale ferdigheter, bistand til å søke arbeid, samt bistand til tilpasning og tilrettelegging av arbeid og arbeidssituasjon.
I alle tjenesteområdene så har det vært mange tilbydere, og anbudsinnleveringen skjedde sist i September 2015. Anbudsprosessene er ikke unik for Troms, men på grunn av kapasitet så har de ulike fylkene utlyst og behandlet anbudene fordelt over året. I april 2016 så meddelte NAV Troms at Nordtro sine anbud i Oppfølging og i Avklaring var etter en totaltvurdering de beste anbudene for Nord-Troms, og at Nordtro er valgt som leverandør av disse to tiltakene for tre år framover.
I Nordtro er man glad for at NAV har valgt bedriften som leverandør av disse to tiltakene. Historisk så leverer Nordtro gode formidlingstall, og har utviklet en metode som gir god effekt i regionen. Nordtro-metoden spiller på mulighetene i enkeltindividet, samtidig som man er pro-aktive i relasjonsbygging mot næringslivet i og utenfor regionen. Med engod og effektiv samhandling med NAV så har dette over år gitt gode resultat. At Nordtro vant disse to anbudene sikrer ikke bare at våre deltakere får god og riktig oppfølging, men det gir også forutsigbar drift for Nordtro i de kommende årene.
Nordtro Jobbsenter har viet stort fokus til anbudsutsatte tiltak i 2015. Det ble tidlig opprettet en anbudsgruppe som jobbet direkte med anbudsprosessene. Anbudsgruppen besto av daglig leder, fagsjef og Key Account Manager for Ringer i Vannet (rekrutteringsmetode i samarbeid med NHO). Gruppen deltok på kompetansehevende tiltak innen anbud som kurs og konferanser arrangert av bransjeforeningen; Attføringsbedriftene i NHO-Service. Anbudsgruppen gikk grundig gjennom bedriftens struktur og rutiner og organisasjonen ble trimmet for omstilling. Uansett utfall av konkurransen, så var det tidlig klart at Nordtro ville uansett bære frukter av prosessen vi har vært igjennom i 2015, og vil stå godt rustet for fleksible løsninger i fremtiden. Det er fortsatt et stort behov for å definere bedriftens strategiplan på nytt. I dette ligger å redefinere bedriftens kvaliteter, definere eventuelle nye samarbeidspartnere, se på kompetansebehov hos nåværende personal, eventuelt behov for ny kompetanse og konkretisere gode arbeidsmarkedsstrategier.
Nordtro og Nordtro Jobbsenter legger bak seg året 2016 med svært gode resultat på mange områder. Vi har formidlet 42 mennesker til arbeid i 2016, vi er i Norgestoppen på formidling fra tiltaket AB, med 83 % formidlet til jobb. Vi har rask omløpshastighet og er effektive i attføringsarbeidet. En høy andel av våre deltakere oppnår sine definerte mål i henhold til handlingsplanen. Over halvparten av våre deltakere har sin arbeidspraksis i ordinære bedrifter. Og sist, men ikke minst: Nordtro opprettholder høyt nivå på kurs-og konferanseenheter per veileder. Våre effektive og fleksible metoder er tatt i bruk og blir bekreftet i gode sluttrapporter til NAV. Dette er det beste innsalget vi kan gjøre for fremtidige leveranser til NAV, som er vår største kunde innen attføringsfeltet. Suksesskriterier er godt og tett samarbeid med lokalt NAV, aktiv deltakelse i næringslivsarenaer, godt samspill med bedriftene i området – stort fokus på individet – og en erkjennelse at det er nettopp i samspillet med andre at man oppnår gode resultat!